CiekawostkiOdchudzanie

Jak przyprawy wspomagają odchudzanie?

Kiedy chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów to zaczynamy od ćwiczeń oraz diety – z tym głównie kojarzy się odchudzanie. Jednak powinniśmy również wiedzieć, które przyprawy i w jakich ilościach powinny być stosowane do naszych odchudzających posiłków. Na pewno posiadamy je wszystkie w domu, lecz nawet nie wiemy, że wspomagają naszą dietę.

Pieprz na wspomaganie odchudzania
  • Pieprz – pierwszą przyprawą którą każda kuchnia posiada jest pieprz, dodajemy go praktycznie do każdego dania, które przyrządzamy na obiad czy kolację. Okazuje się, że dzięki niemu nasz żołądek podnosi wydzielanie soku żołądkowego a wiec przyśpiesza trawienie naszych pokarmów oraz tłuszczów. Ja często rozgotowuję sobie kalafiora, przerabiam na puree i dodaję do niego pieprz i paprykę. Doskonale zastępuje gotowane ziemniaki, które są nadużywane w polskiej kuchni.
  • Bazylia – świetnie nadaje się do sałatek jednak mimo jej pięknego aromatu pomaga nam ona w przyswajaniu składników pokarmowych, trawieniu białek oraz tłuszczy, ale również działa rozkurczowo co bardzo dobrze działa na wzdęcia.
Imbir w postaci przyprawy i korzenia
  • Imbir – z imbirem trzeba uważać, gdyż w dużych ilościach powoduje on pobudzenie naszego apetytu, zaś w małych podkręca naszą przemianę materii. Jeśli więc odchudzanie jest naszym celem, a nie zwiększanie masy, to możemy spożywać go tylko szczyptę od czasu do czasu.
  • Papryka – ostra jak i słodka, która zawiera kapsaicynę, która jest alkaloidem i również ma działanie jak przed chwilą opisany imbir.
  • Cynamon – może pomóc nam w diecie, ponieważ zastąpi nam słodkości, które tak chętnie podjadamy. Do tego zapobiega on wahaniom insuliny dzięki czemu nasze napady głodu są ograniczone. Można go dodawać do deserów, koktajlów owocowych lub samych owoców.
Filiżanka herbaty miętowej
  • Majeranek oraz kminek – nie zatrzymują wody w organizmie jak i przyśpieszają metabolizm poprzez zwiększenie wydzielania żółci i kwasu żołądkowego.
  • Mięta – ostatnią przyprawą oraz najbardziej urodziwą w swym smaku i aromacie jest mięta, pobudza ona nasze trawienie dlatego warto pić herbatę z niej tuż po posiłku, w dodatku zapobiega wzdęciom, pobudza i orzeźwia nie tylko nas, ale również nasz żołądek aby wydzielał jeszcze więcej kwasu. Również jej dobrą zaletą jest to, że po wypiciu zmniejsza naszą chęć na słodkie.

Tak, więc zioła oraz przyprawy dodajemy zawsze do każdej potrawy a dzięki temu, że wiemy w jakich ilościach je używać oraz, na co dokładnie działają podczas odchudzania, mogą one dać nie tylko dobry smak jak i pomoc podczas stosowania się do diety.

Zostaw komentarz